O zdrowej żywności w Starostwie Powiatowym

2018-06-12

Dnia 8 czerwca br. w Starostwie Powiatowym w Gnieźnie odbyło się VI Powiatowe Forum Zdrowia. Tegoroczna edycja wydarzenia związana była z tematem otyłości i nadwagi u dzieci oraz zdrowym stylem życia.

- Ponad 22 % uczniów szkół podstawowych i gimnazjów w Polsce ma nadwagę lub otyłość, a u 95 % nadwaga i otyłość są wynikiem przekarmienia – mówi Małgorzata Cichomska - Szczepaniak, dyrektor Wydziału Ochrony Zdrowia. – Jednym z powodów tego stanu są złe nawyki żywieniowe rodziców. Obecny styl życia przyczynia się do ograniczenia ruchu w ciągu dnia, oraz nieregularnego spożywania posiłków lub przekarmiana dzieci. Dzieci spędzają przed TV lub komputerem średnio 3 h dziennie, unikają też często lekcji wychowania fizycznego. W ciągu 20 lat w naszym kraju wzrosła 3-krotnie liczba dzieci z nadwagą – tłumaczy dyr. Cichomska – Szczepaniak.

W związku z powyższym Starostwo Powiatowe w Gnieźnie zorganizowało we współpracy z Powiatową Stacją Sanitarno-Epidemiologiczną w Gnieźnie warsztaty dla dzieci szkół podstawowych, dotyczące nabycia praktycznych umiejętności w zakresie doboru odpowiednich produktów i zachowania proporcji w codziennej diecie. Podczas zorganizowanej w Starostwie Powiatowym konferencji wskazywano natomiast na konieczność zmiany stylu życia i odpowiednich nawyków żywieniowych.

W gronie specjalistów zaproszonych na forum obecna była Aneta Zielińska – Żybura pracownik Państwowej Wyższej Szkoły Zawodowej w Gnieźnie oraz pracownicy Powiatowej Stacji Sanitarno-Epidemiologicznej w Gnieźnie, którą kieruje dyr. Anna Stejakowska.

Starostwo Powiatowe