Strucla – wielkopolski produkt regionalny

Nie ma chyba w polskiej kulturze świąt bardziej związanych z narodową tradycją, niż Boże Narodzenie. Jednak każdy region w naszym kraju szczyci się pewną odrębnością w tym zakresie. Wielkopolska struclą słynie!

By wymienić doświadczenia w tym zakresie i zgłębić tajniki wypiekania tego regionalnego specjału Towarzystwo Wiedzy Powszechnej w Poznaniu, Zespół Szkół Ponadgimnazjalnych nr 1 w Gnieźnie oraz Starostwo Powiatowe zorganizowało 7 grudnia szkolenie pod hasłem „Wszystko o produkcie regionalnym", zakończone konkursem na najlepszą struclę upieczoną zgodnie z tradycyjną wielkopolską recepturą.

Uczestnikami szkolenia były członkinie kół gospodyń wiejskich funkcjonujących na terenie powiatu gnieźnieńskiego. Honory gospodyni spotkania pełniła dyrektor ZSP nr 1 Iwona Ratajczak, która powitała przybyłych oraz przedstawiła skład Komisji Konkursowej: Danutę Winiarską - przewodniczącą Rady Powiatu Gnieźnieńskiego, Wojciecha Krawczyka - członka Zarządu Powiatu Gnieźnieńskiego, Ryszarda Kupidurę – reprezentującego Związek Rolników, Kółek i Organizacji Rolniczych, Bolesława Kaźmierczaka – z Ośrodka Doradztwa Rolniczego oraz Irenę Kurek – specjalistkę do spraw wiejskiego gospodarstwa domowego w Ośrodku Doradztwa Rolniczego.

Witając wszystkich uczestników szkolenia w imieniu władz powiatu gnieźnieńskiego, Przewodnicząca Rady Powiatu, Danuta Winiarska podkreśliła, że środowisko kół gospodyń wiejskich jest niezwykle prężne, ale jego działalność mało widoczna w społecznym odczuciu. - Chcemy pokazać – mówiła przewodnicząca Winiarska - że nasze panie są aktywne i pełne inicjatywy, że mają świetne pomysły, których realizację należy umożliwić. Mamy nadzieję, że takich spotkań uda nam się wspólnie z Towarzystwem Wiedzy Powszechnej zorganizować więcej.

Wykład dotyczący historii regionalnych produktów wygłosił Tadeusz Panowicz, publicysta, bibliofil i archeolog zajmujący się również antropologią kultury. Młodsze pokolenie obecnych na szkoleniu uczestników poszerzyło swoja wiedzę o terminologię kulinarną typową dla gwary wielkopolskiej, Tadeusz Panowicz wyjaśnił bowiem, czym jest pasternak, plędze czy kompot z korbola. Maksencja Bestry, pracownik Departamentu Rolnictwa Urzędu Marszałkowskiego przedstawiła procedurę rejestracji produktu regionalnego na przykładzie rogali marcińskich – flagowego produktu promującego Ziemię Wielkopolską.

Przed komisją konkursową, której przewodził Zbigniew Misior, stało arcytrudne zadanie - ocena strucli przygotowanych przez poszczególne koła gospodyń wiejskich. Członkowie komisji podkreślali, że wybór zwycięskiego produktu był bardzo trudny, gdyż każda strucla nie tylko prezentowała się atrakcyjnie, ale odznaczała się również niebiańskim smakiem.

Ostatecznie za najlepszy wypiek komisja uznała struclę przygotowaną przez Koło Gospodyń Wiejskich z Mieleszyna. Nie było jednak pokonanych, gdyż nagrody ufundowane przez organizatorów wszystkim uczestnikom konkursu wręczyli przewodnicząca Danuta Winiarska starosta gnieźnieński Krzysztof Ostrowski, dyrektor ZSP nr 1 Iwona Ratajczak oraz przewodniczący komisji Zbigniew Misior.

Zgodnie uznano, że było to „najsmaczniejsze szkolenie” zorganizowane w ostatnim półroczu.