GMO – szansą czy zagrożeniem?

Wczoraj tj. 26 kwietnia, w Centrum Kultury eSTeDe odbyło się spotkanie edukacyjno – informacyjne zorganizowane przez Międzynarodową Koalicję dla Ochrony Polskiej Wsi (ICPPC) przy udziale Starostwa Powiatowego w Gnieźnie dotyczące Żywności Genetycznie Modyfikowanej.

Organizmy zmodyfikowane genetycznie (w skrócie GMO od ang. Genetically Modified Organisms) lub organizmy transgeniczne to organizmy, których geny zostały celowo zmienione przez człowieka. Rekombinacja DNA i inne pokrewne techniki pozwalają tworzyć organizmy o odmiennych właściwościach niż macierzysty gatunek.

Żywność Modyfikowana Genetycznie jest tematem budzącym ogromne kontrowersje wśród wielu środowisk, zarówno producentów, jak i konsumentów, ponieważ jej wpływ na człowieka i środowisko naturalne jest nie do końca zbadany.

Jest to już drugie spotkanie dotyczące zagadnień GMO, konferencja zorganizowana pod koniec marca z tego cyklu cieszyła się dużym zainteresowaniem.

Powiat Gnieźnieński stara się aktywnie uczestniczyć w budowaniu społecznej świadomości o znaczeniu i ograniczeniach GMO oraz promowaniu zagadnień związanych z rozwojem rolnictwa ekologicznego.

Spotkanie poprowadziła w imieniu Koalicji Polska Wolna od GMO Nominowany Członek Rady Rolnictwa Ekologicznego przy Ministrze Rolnictwa i Rozwoju Wsi, Przewodnicząca Zarządu Głównego Ekoland, Prezes Związku św. Franciszka z Asyżu, rolnik ekologiczny - Danuta Pilarska.

Wśród zaproszonych gości znaleźli się przedstawiciele Departamentu Rolnictwa i Rozwoju Wsi Urzędu Marszałkowskiego, Ośrodka Doradztwa Rolniczego, Wielkopolskiej Izby Rolniczej, Polskiego Klubu Ekologicznego, Powiatowego Zarządu Kół Pszczelarzy, Państwowej Wyższej Szkoły Zawodowej w Gnieźnie, gospodarstw ekologicznych, rodzinnych ogrodów działkowych i szkół ponadgimnazjalnych.

Uczestnicy spotkania obejrzeli film nt. „Zagrożeń ukrytych w posiłkach dla dzieci” oraz „Ziarna prawdy”. Po zakończeniu projekcji w specjalnym autobusie „STOP GMO” zaprezentowano wykład nt. GMO w formie multimedialnej.

Mobilna kampania edukacyjna stworzyła możliwość uzyskania rzetelnych informacji na temat zagadnień i konsekwencji związanych z produkcją żywności genetycznie modyfikowanej, ukazując tym samym dbałość o środowisko przyrodnicze i zdrowie człowieka.