Mega grillowanie

Przy wyjątkowo sprzyjającej pogodzie odbył się 26 maja na boisku Zespołu Szkół Ponadgimnazjalnych nr 4 w Gnieźnie przy ulicy Gdańskiej II MIĘDZYSZKOLNY KONKURS KULINARNY W GRILLOWANIU, nad którym honorowy patronat objął starosta gnieźnieński Krzysztof Ostrowski.

Jak podkreślają organizatorzy, celem konkursu jest integracja szkół ponadgimnazjalnych w zawodach gastronomicznych oraz pogłębianie wiedzy i umiejętności kulinarnych, a także wymiana doświadczeń między uczniami i nauczycielami.

Temat tegorocznej edycji konkursu, który już na stałe wpisał się w kalendarz imprez szkolnych, brzmiał: „Grillowane potrawy: ziemniaki w asyście filetu z kurczaka i owoców”. Organizatorzy zapewnili uczestnikom stanowiska pracy, sprzęt kuchenny i naczynia potrzebne do wykonania zadania, a sponsorzy - oprócz ufundowanych nagród - produkty niezbędne do wykonania zadania.

Spotkanie rozpoczął dyrektor szkoły, Dariusz Banicki. Powitał przybyłych gości, uczestników konkursu reprezentujących 5 placówek oświatowych z całego województwa wielkopolskiego, wyjaśnił formułę konkursu i jego zasady, przedstawił współorganizatorów grillowych zmagań i sponsorów, a zarazem jurorów - pracowników hotelu "Twardowski" oraz przedstawicieli Wyższej Szkoły Hotelarstwa i Gastronomii w Poznaniu.

O puchar starosty gnieźnieńskiego walczyło pięć zespołów reprezentujących: Specjalny Ośrodek Szkolno – Wychowawczy nr 2 w Gnieźnie, ZSP nr 1 w Swarzędzu, ZSZ nr 2 we Wrześni, Zespół Szkół Przemysłu Spożywczego w Poznaniu oraz ZSP nr 4 w Gnieźnie. Ponad dwugodzinne zmagania kandydatów do tytułu mistrza grilla uwieńczone zostały zestawem atrakcyjnych dań, których degustacja pozwoliła Jury Smakoszy wyłonić zwycięzców.

Podczas ceremonii ogłoszenia listy laureatów, obecny na konkursie wicestarosta gnieźnieński Dariusz Pilak zwrócił się uczestników, organizatorów i gości słowami:
Dania, które przed chwilą konsumowaliśmy dowiodły waszego talentu i serca do sztuki kulinarnej. To był już II Konkurs w Grillowaniu, a podczas rozmów kuluarowych z jurorami i organizatorami doszliśmy do wniosku, że ideę konkursu należy rozszerzyć. Gdyby udało się zaprosić do współpracy Urząd Marszałkowski, można byłoby pomyśleć o organizacji już nie powiatowego, lecz wojewódzkiego konkursu, a zatem jego ranga wzrosłaby niewspółmiernie. Gratuluję organizatorom pomysłu i znakomitej logistyki, a młodym uczestnikom odwagi wystąpienia w konkursowych zmaganiach, co zawsze wiąże się ze stresem. Pokonaliście go jednak, a dowodem waszego sukcesu są znakomite potrawy, które smakowały wszystkim tu obecnym.

Do słów wicestarosty nawiązał w swoim wystąpieniu także dr Klaudiusz Święcicki, prorektor GWSHM Milenium, dziekan Wydziału Nauk o Kulturze i Turystyce:
Moja obecność na tym konkursie nie jest przypadkowa, bowiem Gnieźnieńska Wyższa Szkoła Humanistyczno – Menedżerska „Milenium”, którą reprezentuję, od tego roku uruchamia nowy kierunek studiów na Wydziale Turystyki i Rekreacji - hotelarstwo. W ramach jego działania uczelnia obejmie patronat nad klasami hotelarskimi w tej szkole. Uczniowie tych klas będą mogli od nowego roku szkolnego uczestniczyć w zajęciach edukacyjnych uczelni jako wolni słuchacze.

Oficjalne wyniki konkursowego grillowania przedstawił dyrektor ZSP nr 4 Dariusz Banicki. Podziękował sponsorom za liczne nagrody oraz mentorom i współorganizatorom tego kulinarnego wydarzenia. Gratulując zwycięzcom, dodał:
W tym konkursie nie ma pokonanych. Wszyscy zwyciężyliście, udowadniając talent kulinarny i poczucie estetyki, bez którego współczesny kucharz nie może dobrze wykonywać swojego zawodu. Dziękuję wam i waszym nauczycielom za udział w tegorocznym konkursie i znakomite przygotowanie.

Puchary i atrakcyjne nagrody rzeczowe odebrali:



Jury Smakosza

Laureaci I miejsca - Ania Czyż i Dawid Błachowiak

Laureatki II miejsca - Karolina Wiśniewska i Daria Miśnik

Laureaci III miejsca - Wojtek Bednarek i Artur Lech

Mistrzowski duet

Wicemistrzynie grillowania 2010


Stanowisko sponsora - Hotel Pietrak