II Festiwal Tradycyjnej Kuchni Wielkopolskiej

12 października w Świętej Górze koło Gostynia odbył się finał drugiej edycji Konkursu Tradycyjnej Kuchni Wielkopolskiej. Wzięło w nim udział kilkanaście kół gospodyń wiejskich i stowarzyszeń z całego województwa wielkopolskiego.

Powiat Gnieźnieński reprezentowany był przez Drużynę ze Sławna, wyłonioną podczas eliminacji powiatowych „Smaki, smaczki i przysmaki gnieźnieńskiej kuchni” w 7 lipca br. Panie ze Sławna przygotowały bitki w sosie borowikowym, za które otrzymały bardzo wysoką ocenę od jurorów, plasującą je na drugim miejscu w kategorii dań na ciepło. W powyższej kategorii bezkonkurencyjne okazały się jednak roladki z karkówki zaserwowane przez Stowarzyszenie Forum Kobiet Powiatu Pleszewskiego. Wśród wyrobów cukierniczych zwyciężyły natomiast kopczyki nowomiejskie.

Gościom zgromadzonym na wewnętrznym dziedzińcu gostyńskiego klasztoru czas umilała kapela Malińczoki z Piasków, chór z gminy Rzechty oraz reprezentujący powiat gnieźnieński zespół Róża z Niechanowa.