Ach co to był za… Smak!

W sobotnie popołudnie w ogrodach Hotelu Adalbertus odbyła się trzecia edycja kulinarnego konkursu „Smaki, smaczki i przysmaki gnieźnieńskiej kuchni”, skierowanego do Kół Gospodyń Wiejskich i Stowarzyszeń z Powiatu Gnieźnieńskiego.

Organizatorami wzorem lat poprzednich byli: Starostwo Powiatowe w Gnieźnie, Biuro Senatora Piotra Gruszczyńskiego oraz sieć Hoteli Pietrak.

W szranki o główną nagrodę, Złota Łyżkę Senatora Piotra Gruszczyńskiego, stanęło siedem reprezentacji z gmin naszego powiatu. Konkurs podzielony został na 3 kategorie: gotowanie na żywo, najlepsze stoisko promocyjne oraz najlepsze ciasto.
Głównym punktem imprezy był konkurs gotowania na żywo. Trójka reprezentantów każdej drużyny musiała w ciągu godziny przygotować potrawę z przywiezionych produktów.
Jury, które obradowało pod przewodnictwem Wojciecha Gubańskiego – szefa kuchni sieci Hoteli Pietrak, oceniało nie tylko smak, ale także zapach, wygląd i sposób podania przygotowanych dań.

W najważniejszej kategorii zwycięzcą zostało Koło Gospodyń Wiejskich z Gorzykowa, serwując marynowaną pierś z kurczaka, w towarzystwie kaparowych gołąbków, zakrapianą sokiem pomarańczowo-pomidorowym. Panie z Gorzykowa będą reprezentowały Powiat Gnieźnieński na III Festiwalu Kuchni Wielkopolskiej, który odbędzie się jesienią w Pleszewie. Zwycięskie danie przez najbliższy rok będzie gościło w menu sieci Hoteli Pietrak.

Najlepszym ciastem okazał się Cytrynowy Smak upieczony przez panie z KGW ze Strzyżewa Paczkowego. Nagroda za najlepsze stoisko promocyjne trafiła do KGW z Małachowa Złych Miejsc.

Każda z drużyn otrzymała podziękowanie za uczestnictwo i zaangażowanie w konkursie oraz upominki ufundowane przez Starostwo Powiatowe w Gnieźnie oraz firmę MD „Trade”.

Relacji z konkursu kulinarnego w TV Wielkopolska