Rodzime smaki powiatu

W najbliższą sobotę w Ogrodach Hotelu „Adalbertus” w Gnieźnie odbędzie się czwarta edycja kulinarnego konkursu „Smaki, smaczki i przysmaki gnieźnieńskiej kuchni”, skierowanego do Kół Gospodyń Wiejskich i Stowarzyszeń z Powiatu Gnieźnieńskiego.

Organizatorami wzorem lat poprzednich są: Starostwo Powiatowe w Gnieźnie, Biuro Senatora Piotra Gruszczyńskiego, sieć Hoteli Pietrak oraz CK eSTeDe.

Ocenie podlegać będą: 3 rodzaje ciast, 1 danie będące specjalnością drużyny (w konkursie gotowania na żywo) oraz stoisko promocyjne. Zwycięska drużyna zostanie nagrodzona „Złotą Łyżką” senatora Piotra Gruszczyńskiego. Będzie też reprezentować Powiat Gnieźnieński na Festiwalu Tradycyjnej Kuchni Wielkopolskiej, który odbędzie się 16 sierpnia w miejscowości Lipia Góra, powiat Chodzież.

Zwycięska potrawa znajdzie się menu sieci restauracji „Pietrak”.