Jabłka na 12 sposobów

Jabłka na 12 sposobów to motyw kulinarnych zmagań, które odbyły się w minioną sobotę w pracowni gastronomicznej ZSP nr 4. W niecodziennym konkursie wystartowali uczniowie oraz zaproszeni goście.

W pomysłowym projekcie edukacyjno-integracyjnym udział wzięło 18 uczniów ZSP 4 kształcących się w zawodach: kucharz oraz technik żywienia i usług gastronomicznych, a także zaproszeni przedstawiciele środowisk: polityki, kultury, bezpieczeństwa publicznego, edukacji, gastronomii i mediów.

Uczestnicy projektu pracowali w dwuosobowych zespołach w towarzystwie przypatrującego się i doradzającego zaproszonego gościa. Zadaniem zespołów było wykonanie wylosowanej potrawy zawierającej jabłka.

Projekt, który poza doskonaleniem umiejętności praktycznych młodych kucharzy sprawił, że doskonale bawili się wszyscy jego uczestnicy, zakończył się poczęstunkiem przyrządzonych potraw i wymianą doświadczeń. Na stole królowała kaczka… oczywiście z jabłkami.