BIPPiÄ…tek, 09.6.2023

Urok prostoty - podsumowanie pierwszej edycji Festiwalu Tradycyjnej Kuchni Wielkopolskiej

Urok prostoty - podsumowanie pierwszej edycji Festiwalu Tradycyjnej Kuchni Wielkopolskiej
W minioną sobotę gnieźnieńskie Centrum Kultury "Scena to Dziwna" stało się najważniejszym miejscem na kulinarnej mapie regionu. Dwadzieścia drużyn reprezentujących gminy, miasta i powiaty Wielkopolski stanęły w szranki do smakowitej rywalizacji.

Festiwal, nad którym honorowy patronat objęli: Metropolita Gnieźnieński Prymas Polski Ksiądz Arcybiskup Józef Kowalczyk oraz Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi Marek Sawicki zgromadził tłumy. Wśród zaproszonych gości znaleźli się: senator Jadwiga Rutnicka, senator Małgorzata Adamczak, starostowie z województwa wielkopolskiego, a także posłowie Tadeusz Tomaszewski i Paweł Arndt, senator Piotr Gruszczyński, przedstawiciele Starostwa Powiatowego w Gnieźnie, wiceprezydent Gniezna Czesław Kruczek oraz wójtowie i burmistrzowie z powiatu gnieźnieńskiego. Okolicznościowy list do uczestników i organizatorów Festiwalu wystosował Prezydent RP Bronisław Komorowski. Popołudnie pełne atrakcji zainaugurował Starosta Gnieźnieński Dariusz Pilak, który oficjalnie otworzył pierwszą edycję Festiwalu Tradycyjnej Kuchni Wielkopolskiej.

Głównym punktem Festiwalu były niezaprzeczalnie, podzielone na dwie konkurencje konkursy kulinarne. W konkursie gotowania "na żywo" każda z drużyn, startujących przy stanowisku do gotowania musiała przygotować w ciągu 45 minut potrawę z przywiezionych przez siebie produktów. W tej kategorii oceniane były przede wszystkim czynniki kulinarne - smak, zapach, wygląd, wykorzystanie produktów i sposób podania. Bezkonkurencyjne okazały się "plendze", serwowane przez Koło Gospodyń Wiejskich Tokary (gmina Kawęczyn, powiat turecki). Jak przyznał przewodniczący komisji oceniającej, szef kuchni Sieci Hoteli Pietrak, Wojciech Gubański: Potrawa urzekła wszystkich. Urzekła swoją prostotą, bo czym są plendze? Ale smak, zapach wszystkich położyły.

Drugi konkurs miaÅ‚ rozstrzygnąć, którzy uczestnicy Festiwalu przygotowali najbardziej atrakcyjne stoisko. O zwyciÄ™stwie w tej konkurencji decydowali przedstawiciele lokalnych mediów - partnerów Festiwalu. Przy rozważaniu werdyktu brano pod uwagÄ™ nie tylko walory kulinarne przygotowanych potraw, ale także wyglÄ…d ogólny stanowiska. NagrodÄ™ Dziennikarzy otrzymali Przedstawiciele ZespoÅ‚u Szkół Ponadgimnazjalnych w Nietążkowie (gmina Åšmigiel, powiat koÅ›ciaÅ„ski) i to wÅ‚aÅ›nie koÅ›ciaÅ„ska drużyna wyjechaÅ‚a z Gniezna z "nagrodÄ… przechodniÄ…", zobowiÄ…zujÄ…cÄ… do organizacji kolejnej edycji festiwalu w przyszÅ‚ym roku. - Bardzo siÄ™ cieszÄ™ z obecnoÅ›ci tak licznie przybyÅ‚ych goÅ›ci, reprezentacji powiatów i starostów. (…) mamy, co najważniejsze, wytypowanÄ… kolejnÄ… miejscowość, kolejny powiat - koÅ›ciaÅ„ski, do którego za rok wÅ‚aÅ›nie w te klimaty bÄ™dziemy mogli siÄ™ udać (…) - powiedziaÅ‚ po ogÅ‚oszeniu wyników Starosta Dariusz Pilak.

Festiwal Tradycyjnej Kuchni Wielkopolskiej to nie tylko "uciecha dla ciała". O satysfakcję "dla ducha" zadbali przedstawiciele regionalnych artystów. W amfiteatrze "eSTeDe" pojawiły się m.in.: zespół "Babiniec" z Rozdrażewa (Powiat Krotoszyński), który zaprezentował całą gamę swoich zdolności artystycznych - na śpiewie i tańcu począwszy, a na skeczach kabaretowych skończywszy. Wszyscy goście mieli także okazję wysłuchać występu reprezentantów Powiatu Gnieźnieńskiego - Zespołu "Róża" z Niechanowa. Nie zabrakło pokazów przedstawicieli młodszego pokolenia - na scenie wystąpił zespół break dance z C.K. "Scena to Dziwna".

Jednak największe owacje zebrał Andrzej Malicki - aktor Teatru im. Aleksandra Fredry w Gnieźnie, który wcielił się w rolę "Bolka" bezbłędnie władającego wielkopolską gwarą.











drukuj:
udostępnij:
PROJEKTY REALIZOWANE PRZEZ POWIAT

reklama aplikacji mobilnej
Rejestracja rezerwacji pojazdów
Status kolejki