Środy z profilaktyką - cukrzyca i otyłość a letnie pokusy

WedÅ‚ug danych Narodowego Funduszu Zdrowia cukrzycÄ™ zdiagnozowano u 3 milionów osób w Polsce. Kolejny milion osób nie wie, że choruje. W cukrzycy konieczne jest m.in. regularne kontrolowanie zawartoÅ›ci wÄ™glowodanów w posiÅ‚kach.
Cukrzyca jest nieuleczalnÄ… chorobÄ… metabolicznÄ…, która charakteryzuje siÄ™ podwyższonym stężeniem glukozy we krwi na skutek upoÅ›ledzonego dziaÅ‚ania lub wydzielania insuliny. Nieleczona lub niezdiagnozowana cukrzyca daje powikÅ‚ania i niszczy wzrok, nerki, mózg, naczynia krwionoÅ›ne, powoduje uszkodzenia stóp. Na poziom glukozy we krwi majÄ… wpÅ‚yw wÄ™glowodany. WÄ™glowodany to podstawowe źródÅ‚o energii dla organizmu. Zalecane jest regularne spożywanie wÄ™glowodanów, rozÅ‚ożonych równomiernie na wszystkie posiÅ‚ki w ciÄ…gu dnia.
Indeks glikemiczny to klasyfikacja produktów żywnoÅ›ciowych wedÅ‚ug ich wpÅ‚ywu na stężenie glukozy we krwi w ciÄ…gu 2-3 godzin po ich spożyciu. Im wyższa wartość tego wskaźnika, tym szybciej produkt jest trawiony. Takie szybkie trawienie powoduje najpierw gwaÅ‚towne zwiÄ™kszenie poziomu glukozy (cukru) we krwi, a nastÄ™pnie jego gwaÅ‚towny spadek.
Aktywność fizyczna w cukrzycy
Systematyczny wysiÅ‚ek fizyczny zmniejsza oporność tkanek na insulinÄ™ (a im wiÄ™ksza oporność, tym wiÄ™ksze ryzyko insulinoopornoÅ›ci). Wykonuj aktywność fizycznÄ… systematycznie, najlepiej codziennie, np. przez 30–45 min. Dostosuj jÄ… do swojego stanu zdrowia i stylu życia.
Odżywianie w cukrzycy
Dieta cukrzycowa to zdrowy sposób odżywiania. Jeżeli chorujesz na cukrzycÄ™ lub chcesz jej zapobiec, zadbaj o zbilansowane posiÅ‚ki. Powinny one zawierać dużo produktów o niskim indeksie glikemicznym oraz bÅ‚onnik pokarmowy.
Letnie pokusy:
- wybieramy: owoce świeże lub mrożone codziennie do godziny 16.00, 200-300 g dziennie, koktajle, jogurty naturalne z dodanymi owocami, gorzką czekoladę, ciastka zbożowe zrobione w domu, małe lody, orzechy, pestki dyni i słonecznika
- unikamy: owoców w syropie, suszonych, glazurowanych cukrem, winogron, kremów, tortów, pÄ…czków, tÅ‚ustych ciast, np. francuskich, przemysÅ‚owych wyrobów cukierniczych, czekolady biaÅ‚ej i mlecznej, batonów, sÅ‚onych przekÄ…sek
Pamiętaj:
- Jedz posiÅ‚ki regularnie i o staÅ‚ych porach – nie duże porcje, ale czÄ™sto. Unikniesz w ten sposób ryzyka niedocukrzenia.
- Zrezygnuj ze sÅ‚odyczy, wÄ™glowodanów o wysokim indeksie glikemicznym oraz nasyconych kwasów tÅ‚uszczowych.
- Nie przekraczaj swojego dziennego zapotrzebowania kalorycznego.
- Dbaj o jakość spożywanych posiÅ‚ków. Twoja dieta powinna być bogata w warzywa i nasiona, które dostarczÄ… witaminy, skÅ‚adniki mineralne, wielonienasycone kwasy tÅ‚uszczowe oraz bÅ‚onnik.
- Podejmuj regularnie aktywność fizyczną.
Zapraszamy do lektury broszury informacyjnej oraz do zapoznania się z materiałem filmowym.