Åšrody z profilaktykÄ… - trÄ…dzik
TrÄ…dzik pospolity jest przewlekłą chorobÄ… skóry. WpÅ‚ywa nie tylko na zdrowie fizyczne, ale też psychiczne. TrÄ…dzik pospolity jest chorobÄ… przewlekłą mieszków wÅ‚osowych. W okresie dojrzewania (12 do 25 lat) wystÄ™puje u ok. 85% populacji europejskiej. OkoÅ‚o 20-25% osób z trÄ…dzikiem wymaga leczenia.
Jakie czynniki wpływają na powstanie trądziku?
Na powstawanie trądziku wpływają między innymi:
- nadmierna produkcja łoju, jego nadmiar zatyka ujście mieszkawłosowego,
- zaburzenie rogowacenia mieszków wÅ‚osowych,
- aktywność hormonalna związana z okresem dojrzewania,
- zakażenia bakteryjne,
- stres, który nasila produkcjÄ™ hormonów sterydowych, powodujÄ…c wzmożonÄ… produkcjÄ™ Å‚oju,
- niewÅ‚aÅ›ciwa pielÄ™gnacja skóry i niewÅ‚aÅ›ciwy dobór kosmetyków,
- nieprawidłowe nawyki żywieniowe,
- niektóre leki.
Dieta w leczeniu i profilaktyce trÄ…dziku
Dieta stanowi istotny element w profilaktyce oraz w leczeniu wiÄ™kszoÅ›ci chorób. Dlatego dobrze dobrane potrawy i skÅ‚adniki majÄ… dobroczynny wpÅ‚yw również na stan skóry.
Co jeść, a co pić dla dobrej kondycji skóry:
- produkty i potrawy o niskim indeksie glikemicznym,
- pełnoziarniste produkty zbożowe,
- warzywa, np. marchew, jarmuż, papryka czerwona, dynia,
- owoce, z uwzglÄ™dnieniem wiÅ›ni, jeżyn i borówek,
- rośliny strączkowe,
- orzechy, pestki,
- ryby,
- produkty, które zawierajÄ… cynk, prowitaminÄ™ A (betakaroten) oraz witaminÄ™ D.
Pij minimum 2–2,5 l pÅ‚ynów dziennie. GÅ‚ównym spożywanym pÅ‚ynem powinna być woda.
Zachęcamy do lektury broszury oraz do zapoznania się z materiałem filmowym.