2022-07-12 konkurs kulinaria smaczki kultura
W sobotę, 9 lipca 2022 roku, w Ogrodach Hotelu Adalbertus należącego do Sieci Hoteli Pietrak, odbyła się X jubileuszowa edycja najsmaczniejszego konkursu kulinarnego w powiecie gnieźnieńskim. Organizowane przez Starostwo Powiatowe w Gnieźnie, Hotel Pietrak oraz Centrum Kultury „Scena to dziwna” wydarzenie „Smaczki, smaki i przysmaki gnieźnieńskiej kuchni” wróciły po przerwie do kalendarza najważniejszych kulturalnych imprez powiatu gnieźnieńskiego. W kulinarnej rywalizacji wzięło udział sześć gminnych reprezentacji Kół Gospodyń Wiejskich Gminy Gniezno, Gminy Trzemeszno, Gminy Czerniejewo, Gminy Niechanowo, Gminy Witkowo oraz Gminy Kiszkowo. Podczas, gdy każde z kół miało okazję do prezentacji swoich wyrobów na stanowiskach degustacyjnych, pozostała część kulinarnej drużyny stanęła w szranki i gotowała przed zgromadzoną publicznością swoje popisowe konkursowe danie. Efekty prac, zarówno na stanowiskach promocyjnych, jak i powstałych podczas konkursu gotowania „na żywo”, oceniało jury, któremu przewodniczył Szef Kuchni Hoteli Pietrak Wojciech Gubański. Imprezę zainaugurowali jej pomysłodawcy i gospodarze – Starosta Gnieźnieński Piotr Gruszczyński, Dyrektor Sieci Hoteli Pietrak Joanna Pietrak-Lipińska oraz Roman Macioszek. Całość wydarzenia poprowadziła Zenona Golc. Na oprawę artystyczną spotkania złożyły się występy Zespołu Tańca Ludowego „Gniezno” oraz niechanowskiego zespołu śpiewaczego „Róża”. Pobyt w ogrodach Hotelu Adalbertus umilał ponadto gościom i uczestnikom Jarosław Kusz, artysta muzyk – akordeonista. Kulminacyjnym punktem wydarzenia było ogłoszenie wyniku kulinarnych zmagań i uhonorowanie twórców najsmaczniejszych dań. Jury oprócz smaku czy zapachu, a także nawiązania do tradycji regionalnej kuchni, doceniało nowatorstwo przygotowania, jakość wykorzystanych produktów oraz estetykę podania potraw. Zwycięzcami konkursu, a tym samym autorkami najlepszej potrawy zostały panie z KGW Czerniejewo, otrzymując tradycyjnie Złotą Łyżkę Starosty Gnieźnieńskiego Piotra Gruszczyńskiego. II miejsce zajęło KGW Niechanowo, III natomiast KGW Gminy Gniezno. Wyróżnienia otrzymały KGW Kiszkowo, Witkowo i Trzemeszno. Komisja konkursowa doceniła KGW Trzemeszno za najlepsze stoisko promocyjne; KGW Kiszkowo za najlepszą nalewkę oraz KGW Gniezno za najlepsze ciasto. Wszystkie reprezentacje otrzymały upominki w postaci bonów na zakup sprzętu i artykułów niezbędnych do dalszego rozwijania kulinarnych pasji. Sponsorem głównym imprezy była Firma Altom Gniezno – fundator bonów na zakup artykułów gospodarstwa domowego w sklepie stacjonarnym Altom w Gnieźnie, a także Browar Fortuna. Wyniki konkursu Danie Główne I miejsce – KGW Gminy Czerniejewo za żeberka z kopytkami i kapustą zasmażaną, II miejsce – KGW Gminy Niechanowo za kaczkę faszerowaną kaszą jęczmienną i wątróbką drobiową, III miejsce – KGW Gminy Gniezno za pieczoną pierś z kaczki z winogronami i nutką pesto z puree z selera i gruszki. Najlepsze stoisko promocyjne - Gmina Trzemeszno Najlepsza nalewka - Gmina Kiszkowo za nalewkę z czarnej porzeczki Najlepsze ciasto – Gmina Gniezno za ciasto porzeczkowe
czytaj więcej2015-12-07 news
Spotkanie z Mikołajem i śnieżynkami, spektakl, zabawy i gry edukacyjne oraz wspólne tworzenie prezentów to tylko niektóre z atrakcji czekających na wszystkich chętnych,
czytaj więcej2008-10-29 news
Starostwo Powiatowe w Gnieźnie wspólnie z Urzędem Miasta i Organizacją Turystyczną „Szlak Piastowski” pod koniec zeszłego roku zadecydowało o intensywniejszej niż dotychczas turystycznej szarży targowej. Czas na podsumowanie.
czytaj więcej2008-06-20 news
W dniach 1 – 4 czerwca młodzież z Gimnazjum im. Adama Borysa uczestniczyła w IX edycji Ogólnopolskiej Giełdy Turystycznej „Przygoda”, która odbyła się w Szczecinie. Uczniowie z gimnazjum jako jedyni reprezentowali województwo wielkopolskie na tej imprezie.
czytaj więcej2003-06-24 news
W dniu 26 maja br. w Restauracji Pietrak & Pietrak w Gnieźnie, przy ul. Chrobrego 3 odbyło się szkolenie adresowane do właścicieli gospodarstw agroturystycznych z terenu powiatu na temat „Wielkopolskiej Kuchni Regionalnej”. Szkolenie przygotował Wydział Promocji i Rozwoju Gnieźnieńskiego Starostwa.
czytaj więcej2003-06-02 news
W dniu 26 maja br. w Restauracji Pietrak & Pietrak w Gnieźnie, przy ul. Chrobrego 3 odbyło się szkolenie adresowane do właścicieli gospodarstw agroturystycznych z terenu powiatu na temat „Wielkopolskiej Kuchni Regionalnej”. Szkolenie przygotował Wydział Promocji i Rozwoju Gnieźnieńskiego Starostwa.
czytaj więcej