2022-07-12 konkurs kulinaria smaczki kultura
W sobotę, 9 lipca 2022 roku, w Ogrodach Hotelu Adalbertus należącego do Sieci Hoteli Pietrak, odbyła się X jubileuszowa edycja najsmaczniejszego konkursu kulinarnego w powiecie gnieźnieńskim. Organizowane przez Starostwo Powiatowe w Gnieźnie, Hotel Pietrak oraz Centrum Kultury „Scena to dziwna” wydarzenie „Smaczki, smaki i przysmaki gnieźnieńskiej kuchni” wróciły po przerwie do kalendarza najważniejszych kulturalnych imprez powiatu gnieźnieńskiego. W kulinarnej rywalizacji wzięło udział sześć gminnych reprezentacji Kół Gospodyń Wiejskich Gminy Gniezno, Gminy Trzemeszno, Gminy Czerniejewo, Gminy Niechanowo, Gminy Witkowo oraz Gminy Kiszkowo. Podczas, gdy każde z kół miało okazję do prezentacji swoich wyrobów na stanowiskach degustacyjnych, pozostała część kulinarnej drużyny stanęła w szranki i gotowała przed zgromadzoną publicznością swoje popisowe konkursowe danie. Efekty prac, zarówno na stanowiskach promocyjnych, jak i powstałych podczas konkursu gotowania „na żywo”, oceniało jury, któremu przewodniczył Szef Kuchni Hoteli Pietrak Wojciech Gubański. Imprezę zainaugurowali jej pomysłodawcy i gospodarze – Starosta Gnieźnieński Piotr Gruszczyński, Dyrektor Sieci Hoteli Pietrak Joanna Pietrak-Lipińska oraz Roman Macioszek. Całość wydarzenia poprowadziła Zenona Golc. Na oprawę artystyczną spotkania złożyły się występy Zespołu Tańca Ludowego „Gniezno” oraz niechanowskiego zespołu śpiewaczego „Róża”. Pobyt w ogrodach Hotelu Adalbertus umilał ponadto gościom i uczestnikom Jarosław Kusz, artysta muzyk – akordeonista. Kulminacyjnym punktem wydarzenia było ogłoszenie wyniku kulinarnych zmagań i uhonorowanie twórców najsmaczniejszych dań. Jury oprócz smaku czy zapachu, a także nawiązania do tradycji regionalnej kuchni, doceniało nowatorstwo przygotowania, jakość wykorzystanych produktów oraz estetykę podania potraw. Zwycięzcami konkursu, a tym samym autorkami najlepszej potrawy zostały panie z KGW Czerniejewo, otrzymując tradycyjnie Złotą Łyżkę Starosty Gnieźnieńskiego Piotra Gruszczyńskiego. II miejsce zajęło KGW Niechanowo, III natomiast KGW Gminy Gniezno. Wyróżnienia otrzymały KGW Kiszkowo, Witkowo i Trzemeszno. Komisja konkursowa doceniła KGW Trzemeszno za najlepsze stoisko promocyjne; KGW Kiszkowo za najlepszą nalewkę oraz KGW Gniezno za najlepsze ciasto. Wszystkie reprezentacje otrzymały upominki w postaci bonów na zakup sprzętu i artykułów niezbędnych do dalszego rozwijania kulinarnych pasji. Sponsorem głównym imprezy była Firma Altom Gniezno – fundator bonów na zakup artykułów gospodarstwa domowego w sklepie stacjonarnym Altom w Gnieźnie, a także Browar Fortuna. Wyniki konkursu Danie Główne I miejsce – KGW Gminy Czerniejewo za żeberka z kopytkami i kapustą zasmażaną, II miejsce – KGW Gminy Niechanowo za kaczkę faszerowaną kaszą jęczmienną i wątróbką drobiową, III miejsce – KGW Gminy Gniezno za pieczoną pierś z kaczki z winogronami i nutką pesto z puree z selera i gruszki. Najlepsze stoisko promocyjne - Gmina Trzemeszno Najlepsza nalewka - Gmina Kiszkowo za nalewkę z czarnej porzeczki Najlepsze ciasto – Gmina Gniezno za ciasto porzeczkowe
czytaj więcej2014-08-20 news
16 sierpnia 2014 roku w Lipiej Górze odbył się finał czwartej edycji Festiwalu Tradycyjnej Kuchni Wielkopolskiej. W konkursowych zmaganiach udział wzięło dziewięć kół gospodyń wiejskich z całej Wielkopolski.
czytaj więcej2014-07-16 news
W minioną sobotę w ogrodach Hotelu Adalbertus odbyła się czwarta już edycja kulinarnego konkursu „Smaki, smaczki i przysmaki gnieźnieńskiej kuchni”, skierowanego do Kół Gospodyń Wiejskich i Stowarzyszeń z powiatu gnieźnieńskiego.
czytaj więcej2014-07-07 news
W najbliższą sobotę w Ogrodach Hotelu „Adalbertus” w Gnieźnie odbędzie się czwarta edycja kulinarnego konkursu „Smaki, smaczki i przysmaki gnieźnieńskiej kuchni”, skierowanego do Kół Gospodyń Wiejskich i Stowarzyszeń z Powiatu Gnieźnieńskiego.
czytaj więcej2013-09-09 news
31 sierpnia 2013 roku w ogrodach Starostwa Powiatowego w Pleszewie odbył się finał trzeciej edycji Festiwalu Tradycyjnej Kuchni Wielkopolskiej. Wzięło w nim udział kilkanaście kół gospodyń wiejskich i stowarzyszeń z całego województwa wielkopolskiego.
czytaj więcej2013-07-10 news
W sobotnie popołudnie w ogrodach Hotelu Adalbertus odbyła się trzecia edycja kulinarnego konkursu „Smaki, smaczki i przysmaki gnieźnieńskiej kuchni”, skierowanego do Kół Gospodyń Wiejskich i Stowarzyszeń z Powiatu Gnieźnieńskiego.
czytaj więcej2013-07-01 news
Już 6 lipca w ogrodach Hotelu „Adalbertus” odbędzie się III edycja Konkursu Kulinarnego Kół Gospodyń Wiejskich i Stowarzyszeń z Powiatu Gnieźnieńskiego „Smaczki, smaki i przysmaki gnieźnieńskiej kuchni”.
czytaj więcej2012-10-16 news
12 października w Świętej Górze koło Gostynia odbył się finał drugiej edycji Konkursu Tradycyjnej Kuchni Wielkopolskiej. Wzięło w nim udział kilkanaście kół gospodyń wiejskich i stowarzyszeń z całego województwa wielkopolskiego.
czytaj więcej2012-07-09 news
W sobotnie popołudnie w ogrodach Hotelu Adalbertus odbyła się druga edycja kulinarnego konkursu „Smaki, smaczki i przysmaki gnieźnieńskiej kuchni”. Organizatorami wzorem ubiegłego roku byli: Starostwo Powiatowe w Gnieźnie, Biuro Senatora Piotra Gruszczyńskiego oraz sieć Hoteli Pietrak.
czytaj więcej2011-07-21 news
16 lipca 2011r. odbyła się pierwsza edycja konkursu „Smaczki, smaki i przysmaki gnieźnieńskiej kuchni”. W ogrodach hotelu „Adalbertus” do rywalizacji przystąpiło 7 reprezentacji Kół Gospodyń Wiejskich i 1 Stowarzyszenie z terenu powiatu gnieźnieńskiego.
czytaj więcej